SIKÇA SORULAN SORULAR

TID değerlendirİLmesi ve Belirlenmesi (tahmini) arasındaki fark nedir?

Toplam gösterge dozu TID (mSv/y), sudaki radyonüklitlerin hacim aktiviteleri ci (Bq/L olarak ifade edilir) ile aşağıdaki formül doğrultusunda ilişkilidir.                                                      

Açıklamalar:

h;  Yetişkin bir bireyin vücuduna aldığı radyonüklit için doz dönüşüm faktörü (µSv/Bq)

Di ; 1 Bq/L i-th radyonüklit’in hacim aktivitesinden kaynaklanan gösterge dozu (mSv/y) (Di = 0,73. hi)

TIDe’nin ihtiyatlı tahmini brüt alfa aktivitesi cα ve potasyum-40 düzeltmesi yapılmış brüt beta aktivitesinin cβ aşağıdaki denklem doğrultusunda yapılmaktadır. 

                                            

Burada 0,17 katsayısı 232Th’nin  Di değerine karşılık gelirken 0,50 katsayısı 228Ra’in  Di değerine karşılık gelmektedir. Gerçek TID değeri, tahmin edilen TIDe değerinden daima daha düşüktür; çünkü numunede mevcut diğer radyonüklitler, Di katsayı değerinden daha düşük miktarlarda bulunmaktadır.

radyolojide  neden farklı numunler için farklı Lod ve ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ (mu) değerleri vardır?

Radyasyon ölçümü istatistiksel bir doğaya sahip olmasından dolayı ölçüm belirsizliği (M.U.) ve LOD değerleri her ölçüm için ayrı ayrı değerlendirilir. LOR ve MU değerleri bilgi amaçlı genel değerlerdir ve numune sonuçları bu değerlerden farklı olabilmektedir. MU ve LOD, numune miktarından, ölçüm süresinden, arka plan ölçüm zamanından, arka plan ölçüm değerlerinden, dedeksiyon verimi v.b. durumlardan etkilenmektedir. Gama spektrometresi dedektörü yüksek verimlilikte kullanıldığında  numuneler daha kısa sürede analizlenebilmektedir.

NUMUNEDEKİ TuzluLUK GAA ve gba ölçümlerinde ölçüm sonuçlarınI etkiLEMEKTE mİdİr?

Her iki analiz metodu da numunelerin buharlaştırılması sonrasında kalan bakiye üzerinde gerçekleştirilen tarama metodlarıdır. Bu nedenle LOD, tuzlu numunelerde daha az miktarında numunede analiz yapılmasından dolayı daha yüksek çıkmaktadır. Deniz suyu ve tuzlu numunelerindeki GAA analizlerinde alfa radyasyonu yayan radyonüklitleri BaSO4 ve Fe(OH)3 ile birlikte çöktürme esasına dayanan özel bir (ko-presipitasyon) metod uygulanmaktadır.

su NUMUNELERİNDE 214Pb ve 214Bi ANALİZİNE ihtiyacıMIZ var. bu ANALİZ yapabilir mi?

İlk bakışta, farklı gelen bu talep için müşteri ile kısa bir istişareye ihtiyaç vardır. Genelleyecek olursak, bazı istekler temel radyonükliti ile radyoaktif denge halinde olan  bazı radyonüklitlerin  kısa süreli bozunma ürünlerinin tespitini içerir. Bu özel durumda  214Pb ve 214Bi,  222Rn’nin bozunma ürünleridir. Sorununuzu en iyi teknik ve ekonomik çözümleri sunarak çözmeye hazırız. Bizimle iletişime geçiniz.