GIDADA RADYOLOJİ

ALS’nin gıda konusundaki analitik çözümlerine buradan erişebilirsiniz

Gıdalardaki radyonüklitlerin seviyeleri, nükleer silah testleri ve nükleer kazaların sonuçlarıyla alakalı olarak izlenmektedir. Nükleer reaktör kazalarından serbest kalan radyonüklitler büyük miktarda kısa-ömürlü radyoizotopları ve trityumu içerir.

Acil durum hizmetleri – yapay radyonüklitler

ALS’nin tespit edebildiği çok kısa yarı-ömürlü radyonüklitler;

  • Tellür 132
  • İyot 132
  • Rutenyum 103
  • Baryum 140
  • Lantan 140
  • Zirkonyum 95
  • Niyobyum 95
  • Sezyum 136 

Bir nükleer kaza sonrası ilk birkaç gün süresince gıda, biyota, toprak ve sudaki yapay radyonüklitlerin ALS tarafından izlenmesi için 4 günlük numuneler gereklidir. Sonuçlar, numuneler laboratuvara ulaşmasından 3 gün sonra raporlanmaktadır.

Radyonüklit Yönetmelik ALS LOR Numune Hacmi
Süt Ürünleri (Bq/kg-L) İkincil besin maddeleri hariç diğer besin maddeleri (Bq/kg or Bq/l) (Bq/kg-L)  
I-131 500 2000 5 100ml
Te-132/I-132 500 2000 10
Ru-103 1000 1250 5
Cs134 1000 1250 5
Cs-136 1000 1250 5
Cs-137 1000 1250 5
Ba-140/La-140 1000 1250 30
Zr-95 1000 1250 20
Nb-95 1000 1250 20

Kaza üzerinden birkaç hafta geçtikten sonra ortamda bulunan baskın radyonüklitler Cs-134 ve Cs-137 olacaktır.

Nükleer silahların ve nükleer reaktörlerin içerisindeki Plutonyum ve Uranyum’un fizyon tepkimesi sonucu oluşan yan ürünleri Sr-90 ve Cs-137’dir. Nükleer reaktörden kaynaklanan atıklar içerisinde Sr-90 bulunmaktadır.

Sezyum 134, Sezyum 137:  Cs-137, kısa yarı ömürlü fisyon ürünlerinin en tehlikelisi olarak nitelendirilir çünkü doğaya kolaylıkla taşınır ve bilhassa su ortamında hızla yayılır. Reaktör patlamasıyla Cs-134, I-131, Sr-90 ve Cs-137 izotopları diğer izotoplarla birlikte yayılarak sağlık için büyük risk oluştururlar.

Potasyum 40 İnsanlar dahil olmak üzere hayvanlarda bulunan en büyük doğal radyoaktivite kaynağıdır. K 40, Th-232 ve U-238’den sonra toprakta en yoğun bulunan üçüncü radyoaktif  elementtir.

İnsan yaklaşık olarak, topraktaki K-40’dan yayılan gama ışınları sebebiyle 10 mrem/yıl ve insan vücudunda var olan K-40 sebebiyle 20 mrem/yıl radyoaktiviteye maruz kalmaktadır.

İnsan vücudu potasyum seviyelerini nispeten sıkı homeostatik kontrol altında tutmaktadır. Yani yüksek miktarda potasyum içeren gıdaların tüketilmesi vücuttaki potasyum miktarını arttırmaz. Bu sebeple genellikle brüt beta radyoaktivitesine potasyum 40 düzeltmesi uygulanmaktadır.

Stronsiyum 90’da  Kalsiyum gibi IIA grubuna aittir ve kalsiyum gibi davranır; ve insan ve hayvanların diş ve kemiklerinde birikme eğilimi gösterir.

ALS’de 131I, 137Cs, 134Cs, 241Am ve 40K tespiti için HRGRS (Yüksek Çözünürlüklü Gama Spektrometresi) kullanılırken, 90Sr’ın tespiti için radyokimyasal metotlar kullanılır. U, Th ve Pu izotopları ICP/SFMS ile tespit edilir.

gIDA VE YEM YÖNETMELİĞİ - EURATOM

3954/87 sayılı ve 22 Aralık 1987 tarihli (EURATOM) KONSEY KANUNU nükleer bir kaza veya herhangi bir sebeple oluşan radyolojik acil bir durum sonucunda yemlerde ve gıdalarda izin verilen maksimum radyoaktif kontaminasyon sınırlarını belirlemektedir.

3954/87 sayılı kanun iki farklı kanunla desteklenmektedir. Bunlardan biri, 12 Nisan 1989’da yürürlüğe giren nükleer bir kaza veya herhangi bir sebeple oluşan radyolojik bir acil durum sonucunda ikincil gıdalarda izin verilen maksimum radyoaktif kontaminasyon sınırlarını içeren 944/89 sayılı kanun iken, diğeri 29 Mart 1990’da yürürlüğe giren nükleer bir kaza veya herhangi bir sebeple oluşan radyolojik bir acil durum sonucunda yemlerde izin verilen maksimum radyoaktif kontaminasyon sınırlarını içeren 770/90 sayılı komisyon kanunudur.

3954/87 kanunun ekinde gıdalarda izin verilen maksimum kontaminasyon sınırları belirtilmektedir. Bu belirtilen maksimum izin verilen kontaminasyon sınırını aşan gıdaların piyasaya sürülmesine izin verilmez.

Maksimum Sınırlar Bq/kg veya Bq/l Gıda (1) ALS Aktivite  Konsantrasyonu
Bebek Gıdaları (2) Süt Ürünleri (3) İkincil gıdalar hariç diğer gıdalar (4) Sıvı gıdalar (5)
Stronsiyum İzotopları,özellikle Sr-90 75 125 750 125 5
İyot izotopları, özellikle I-131 150 500 2000 500 1
Alfa ışıması yapan Plütonyum izotopları ve trans-plütonyum elementleri, özellikle Pu-239, Am-241 1 20 80 20 1?
10 günden daha fazla yarılanma ömrü olan bütün diğer nüklitler, özellikle Cs-134, Cs-137 (6) 400 1000 1250 1000 5

ALS’nin analitik çözümleri:

  1. Konsantre edilmiş veya kurutulmuş ürünlere uygulanan sınır değerler, tüketime hazır  ürün baz alınarak tekrardan hesaplanmaktadır. Üye ülkeler seyreltme şartları ile alakalı bu kanunda belirtilen  izin verilen maksimum sınır değerleri sağlamak için tavsiyede bulunabilir.
  2. Bebek gıdası, bebeklerin  ilk 4-6 ayı süresince beslenmesine yönelik gıdalar olarak tanımlanır, bu kategorideki kişinin besin gereksinimleri ve perakende satışa çıkarılacak olan bu ürünlerin paketlerinde açık bir şekilde “bebekler için hazırlanan gıda” olarak tanımlanmalıdır ve etiketlenmelidir.
  3. Süt ürünleri, 0401, 0402 (0402 29 11 hariç) CN kodlarını içeren ürünlerin yer aldığı veya daha sonrasında çeşitli değişikliklerin yapıldığı ürün grubunu nitelemektedir.
  4. İkincil gıdalar ve bu gıdalara uygulanacak sınır değerler madde 9 doğrultusunda tanımlanmıştır.
  5. Sıvı gıda maddeleri 2009 başlığı altında bölüm 22 de birleşik terimler dizini altında tanımlanmıştır. Bu değerler musluk suyu kullanımı göz önünde bulundurularak hesaplamış ve aynı değerler içme suyu temin eden üye devletlerdeki yetkili kurumların takdirine bırakılmıştır.
  6. Karbon14, trityum ve potasyum 40 bu gruplara dahil değildir.

770/90 numaralı kanunun ekinde yemlerde izin verilen maksimum radyoaktivite kontaminasyonu (sezyum-134 ve sezyum-137 ) belirtmektedir:

Hayvan Bq/kg (1,2) ALS’nin Aktivasyon Konsantrasyonu (Bq/kg)
Domuzlar 1250 5
Kümes Hayvanları, kuzular, danalar 2500 5
Diğerleri 5000 5
  1. Bu sınır değerler, gıda maddelerinde izin verilen maksimum seviyelerin uyumuna katkı sağlamak amacıyla belirlenmesine rağmen  tek başlarına her durum için bir uygunluk garantisi sağlamazlar ve insan tüketimine uygun hayvansal ürünlerdeki kontaminasyon seviyelerinin izlenmesi için olan gereklilikleri azaltmazlar.

Bu değerler tüketime hazır yemler için geçerlidir. 

Gıda GüvenliĞİ İLE  ilgili kararlar – gümrük birliği 

Gümrük Birliği, Belarus Cumhuriyeti, Kazakistan ve Rusya Federasyonunda gıda güvenliği hakkında teknik bir düzenlemeyi kanunlaştırma kararı aldı (18 Kasım 2010). Bu teknik düzenleme 1Temmuz 2013’de yürürlüğe girmiştir.

Gümrük birliğinin teknik düzenlemesine ait resmi olmayan detaylar aşağıda belirtilmiştir.

Gümrük Birliğinin gıda güvenliği hakkındaki teknik düzenlemesinin ( TR TS 021/2011) ek 4’ünde, Sezyum 137 ve Stronsiyum 90 radyonüklitleri için izin verilen maksimum değerler belirtilmiştir:

 

Gıda ürün grupları Sezyum-137’nin değerleri (Bq/kg veya l) ALS’nin aktivite konsantrasyonu (Bq/kg) Stronsiyum-90’ın değerleri (Bq/kg veya l) ALS’nin aktivite konsantrasyonu (Bq/kg)
Et, Et ürünleri ve yan ürünler 200 5 - 5
Geyik eti, av eti  300 5 - 5
Balık ve Balık Ürünleri  130 5 100 5
Kurutulmuş balık ve kurutulmuş tuzsuz balık  260 5 - 5
Süt ve İşlenmiş süt ürünleri  100 5 25 5
Konsantre süt proteinleri, laktuloz, laktoz, kazein, kazeinatlar, süt proteinlerinin hidrolizatı  300 5 80 5
İşlenmiş süt ürünleri, kurutulmuş, dondurularak kurutulmuş 500 5 200 5
Peynir ve peynir ürünleri  50 5 100 5
İşlenmiş, konsantre edilmiş, yoğunlaştırılmış süt ürünleri; süt, kompozit süt, süt içeren konserve gıda ürünleri  300 5 100 5
Tereyağı, kaymak, süt yağı 200 (süt yağı için 100) 5 60 (sütyağı için 80) 5
Sebze ezmesi ve eritilmiş sebze karışımları  100 5 80 5
Süt tozu  160 5 80 5
Sebzeler, patates dahil kök bitkiler  80 (600(2)) 5 40 (200(2)) 5
Ekmek ve unlu mamüller  40 5 20 5
Un, yulaf, tahıllar, besleyici ürünler 60 5 - 5
Yabani çilekler ve yabani çilek ürünleri  160 (800(2)) 5 - 5
Taze mantarlar  500 5 - 5
Kurutulmuş mantarlar  2500 5 - 5
Bebekler için özel üretilen kullanıma hazır gıdalar(1)  40 5 25 5
Nebati yağları 40 5 80 5
Yağlar,rafine yağlar; margarinler, kakao yağı ve eşlenikleri, mayonez  60 5 80 5
  1. Dondurularak kurutulan ürünlerde spesifik aktivite orijinal ürün bazında belirlenir
  2. Kuru ürünler için izin verilen değerler